Thursday, June 30, 2011

kiSah aKu, DIA dan KaMu~

Assalaamua'laykum wa rahmatullahi wa barakaatuh…


How r u today? Semoga semuanya berada dlm keadaan sihat walafiat dan sentiasa dirahmati Allah SWT,..
Andai ada yg kurang sihat,. Moga cpt sembuh,. Setiap kesakitan itu kan kafarah dosa.. 
kafarah dosa? what does it means??? Haa,. Meh tgok maksud kt bwh ni~~

Kaffarah
Dari sudut bahasa (al-Kafru) yang bermaksud menutup. Dinamakan kafarah kerana ia menutup dosa dan mendapat keringanan daripada Allah s.w.t.

Dari sudut Istilah ia bermaksud perbuatan yang boleh menghapus dosa yang berupa membebaskan hamba, bersedekah dan puasa dengan syarat-syarat tertentu. Ia juga suatu penampal kecuaian yang dilakukan oleh manusia dalam tindakkannya.Meh kita flashback tentang sirah nabi…
Dalam satu waktu, Rasulullah menjenguk Salman al-Farisi yang tengah berbaring sakit. Rasulullah bersabda.“Sesungguhnya ada tiga pahala yang menjadi kepunyaanmu dikala sakit. Engkau sedang mendapat peringatan dari Allah SWT, doamu dikabulkan-Nya, dan penyakit yang menimpamu akan menghapuskan dosa-dosamu.”

Rasulullah pun melarang untuk mencela penyakit. Ketika Ummu Saib sakit demam dan mencela penyakit yang menimpanya, Nabi bersabda. “Janganlah kamu mencela demam. Karena sesungguhnya demam itu mengikis kesalahan anak cucu Adam sebagaimana bara api mengikis keburukan besi.” (HR. Muslim)

“Tidaklah orang Muslim ditimpa cobaan berupa penyakit atau lainnya, melainkan Allah menggugurkan keburukannya, sebagaimana pohon yang menggugurkan daunnya.”
(HR. Bukhari-Muslim)

Jadi, segala yg Allah dah anugerahkan kpd kita tu, semuanya ada hikmah dan kebaikan tersendiri..

Hmm,.. pejam celik, pejam celik.. dah tiba masa utk pulang ke universiti tercinta mlm ni..insyaAllah bersama sahabat tercinta, Radhiah ^^
Agak berat utk pulang awal namun disebabkan tanggungjawab, mujahidah seorang ini perlu pulang awal utk melaksanakan tanggungjawab yg ada di sana.. Alhamdulillah,.mempunyai ibu bapa yg sgt memahami..subhanallah~

Sepanjang berada di rumah, walaupun tak smpai sebulan tp rasa sperti byk prkara yg dipelajari,.. Alhamdulillah… wayar2 dan plug alatan elektrik yg perlu disambung dan ditukar pon berjaya dilaksanakan,. tak ketinggalan juga paip yg perlu diganti sbb da rosak..
(multiskill katekan ^^),..haa,.abah jd cikgu.. 
Tak lupa juga poster2 yg perlu di design utk beberapa program di mana designing/editing using photoshop ni dah menjadi hobi seorang mujahidah ni,, Alhamdulillah.. smakin hari semakin ada peningkatannya,. berkat sifat pemurahnya Allah SWT,. begitu juga tunjuk ajar dan komen2 daripada sahabat2 sekalian,..
Syukran a’la kulli hal~~~

Sambil melayari internet (update isu semasa kononnye dll ^^),.. teringat pulak video yg telah merakamkan prjalanan persahabatan kami semua pd suatu ketika dahulu,.. Subhanallah,. Rindunya rasa.. ukhuwah itu terjalin bilamana DIA yang Maha Pemurah, Maha Penyayang telah campakkan perasaan kasih itu sendiri dalam hati2 kami… Allahurobbi..

Entahkan mengapa, biar ringkas bicara nya, seribu kesan di hati..

Sana: Assalamualaikum..
Sini: Wa'alaikumussalam. Ada apa?
Sana: Terasa macam nak cakap dengan seseorang..
Sini: Pasal apa?
Sana: Sibuk ke?
Sini: Agak..
Sana: Ok,.
Sini: Allah ada,.
Sana: Tahu.
Sini: Allahlah tempat mengadu..
Sana: Ya baik,.
Sini: Bangun malam ni. Jom sama2,.

Senyap. Ada tangis di situ.
Sana: Kan bagus kalau ade di sini..
Sini: Tak bagus pun..
Sana: Kenapa?
Sini: Orang kata ukhuwah tu lebih manis bila jauh,.
Sana: Bila dekat asyik nak gaduh.( Tergelak dalam sebak)
Sini: Rindu sebenarnya..
Sana: Kenapa tak cakap?
Sini: Saje.. Nak didik sabar. Ada ujian yang jauh lebih besar tak lama lagi,.

Kedua2nya senyap..
Dan titisan itu tumpah juga. Berjuraian.

~doakan moga kami selamat sampai ke destinasi~


~tingkatkan prestasi,.mantapkan iman~

4 comments:

  1. Suka la tu dah buat k inn nangis sbb kata2 yg andak tulis..andak jahat!!

    ReplyDelete
  2. i'm here at UMP now dear.. sje nk bg nangis,.sbb nk jmpa =p

    ReplyDelete
  3. nadiana syg,. Allah sentuhkan dan ikatkan hati2 kita,.moga Allah kukuhkan ukhuwah ini smpai ke akhirnya..insyaAllah~ ^_^

    ReplyDelete