Friday, July 15, 2011

nOta buAt muJahiDah~

Assalaamua'laykum wa rahmatullahi wa barakaatuh…


Selawat dan salam buat rasulNya…
 
Firman Allah (s.w.t) yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya”.
[Surah Al-Ahzab: 56]

Ehm, hari nie brapa haribulan ye? 15 julai 2011 dah.. Sedar tak sedar dah 15 hari berada di universiti tercinta..dengar mcm baru dua minggu je kan? tapi bagaimana perjalanan hidup dan apa yang diperoleh sepanjang 15 hari ini sedikit sebanyak mentarbiyyah diri seorang mujahidah ini… Subhanallah…

Entah kenapa dan mengapa, sejak akhir2 ini akal dan hati asyik berfikir dan berkata,.. ujian yang Allah beri pada hambaNya itu berlainan cara, pelbagai tahap, berbeza rasa… namun Allah SWT sudah menjanjikan sesuatu yang pasti,.

“Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.” [Surah Al-Baqarah: 286]

"Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)” [Surah Al-Mulk: 2]

Tapi kenapa dan mengapa manusia asyik menafikan diri tidak mampu untuk menghadapinya??? Duduk seketika, berfikir, koreksi diri, dan kaji…pasti ada jawapannya… 

Hidup seorang pejuang tak sunyi dari ranjau berduri. Ketahuilah..tanpanya mungkin tak teruji tahap keimanan kita., Bertuah insan yang diujiNya kerana DIA menyayangi hambaNya yang beriman., dan Tuhan tidak akan menguji hambaNya selain kemampuan yang ada padanya..

“Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamu lah orang yang paling tinggi (darjatnya) jika kamu orang yang beriman” 
[Ali-Imran:139]

Dalam diari seorang pejuang, tiada masalah yang tidak merumitkan,. ujian yang tidak melemahkan,. dugaan yang tidak menyusahkan. Bahkan itu semua dijadikan batu loncatan untuk lebih hebat. Mereka tepu dengan dugaan. Cuma sesekali air mata mengalir menerjah pipi, lambang kekerdilan kudrat hamba… Berdepan dengan ‘belaian’ PENCIPTA. Terus senyum walau payah dan susah diuji. Jadilah mata rantai perjuangan yang suci ini. Moga tabah menghadapi..

Buat sahabat2 tersayang lillahi ta’ala dan pesanan buat diri mujahidah ini juga.. Hati ini kadangkala perlu diketuk dengan ujian, agar ia terdidik untuk tidak sentiasa selesa pada ‘kesukaan’, tapi juga selesa dengan ‘kesakitan’.. Oleh itu, senyum dan terimalah apa jua ujian yang mendatang. Walau suka mahupun duka,. kerana yang suka itu anugerah dan yang duka itu tarbiyyah dari Ilahi buat hambaNya yang dikasihi.. hargailah, redhailah ia.. kerana kasih dan cinta daripada DIA itu sungguh istimewa jika benar2 menghayatinya..
"Allah ada.,ana ada,. Sahabat2 pon ada di sini,. sedia bantu enti..Ana sgt yakin Allah ada bantu kita, dan ana juga yakin enti seorang yang tabah! yakini Allah bersama..”

~tingkatkan prestasi,.mantapkan iman~

4 comments:

 1. Letakkanlah kebergantungan kita sepenuhnya kepada Allah..

  Salam mujahidah :)

  ReplyDelete
 2. insyaAllah,. letakkan Allah sebagai yg utama~


  Salam ukhuwah~ ^_^

  ReplyDelete
 3. “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan, “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka seseungguhnya Allah Mengetahui orang-orang yang benar dan seseunguhnya Dia Mengetahui orang-orang yang dusta”
  (Q.S. Al-Ankabut 2-3)

  ReplyDelete