Thursday, October 6, 2011

Alahai merit~~~

Assalaamua'laykum wa rahmatullahi wa barakaatuh…

Hari demi hari,
Kaki terus melangkah,
Diberi ruang untuk bernafas,
DIA menciptakan manusia,
Mengajarnya pandai berbicara,
Matahari dan bulan beredar menurut perhitungan,
Dan tetumbuhan dan pepohonan,
Keduanya tunduk kepadaNya.
Dan langit telah ditinggikanNya,
Dan DIA ciptakan keseimbangan,
Agar kamu jangan merosak keseimbangan itu,
Dan tegakkanlah keseimbangan itu dengan adil,
Dan janganlah kamu mengurangi keseimbangan itu.
Dan bumi telah dibentangkanNya
Untuk makhlukNya,
Didalamnya ada buah-buahan
Dan pohon kurma yang mempunyai kelopak mayang,
Dan biji-bijian yang berkulit
Dan bunga-bungaan yang harum baunya,
Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Apa khabar imanmu? Apa khabar ibadahmu? Apa khabar hatimu? Moga sentiasa berada dalam rahmat Ilahi… Moga sentiasa tenang hatimu, tenang dalam keredhaanNya..

Ahah~! Look at the top and see the title,. Alahai merit~~~
Bila sebut pasal merit, pastinya terbayang2 kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah menengah mahupun mahasiswa/i bukan?  tak ketinggalan soalan2 seperti ini bermain2 di kepala kita kan?

“kelab mana nak masuk?”
“kena aktif kokurikulum ni kalo tak, tak dapat tinggal kat hostel”
“Join aktiviti ni dapat merit tak?”
“kena cepat ni, kalo lambat tak dapat join, nanti tak dapat merit.”

Hmm.. suasana alam sekeliling ciptaan Allah SWT yang membawa seribu satu keinsafan, bahawa tiap makhluk di dunia sedang tunduk bertasbih patuh pada Allah SWT, tak terkecuali bukit bukau, awan dan apa saja, yang pada perkiraan kita seolah-olahnya diam membisu tanpa bicara. Namun hakikatnya, setiap daripada mereka sedang ‘busy’ dalam puji2an mereka kepada Al Khaliq… Allah… tertunduk malu pabila mengenangkan diri.. manusia yang selalu lalai dari memperingati Allah..
Kita terlalu banyak berbicara tentang dunia dari akhirat. Sembang-sembang kita, bertanya khabar kita, tegur sapa kita, banyak keduniannya dari akhirat. Hidup kita ternyata diselubungi dengan kesibukan dunia, mentang-mentanglah kita ni sedang ‘hidup’ di dunia, sehingga kita banyak terlupa mengenai ‘hidup’ sebenar di akhirat nanti.

“Apa khabar hari ni?” “Sihat?”,
“Macamana business?” “Macamana kerja?” “Macamana study hari ni?”,
“Dah siap assignment?” “Dah makan?” “Dah selesai projek?” “Dah beli itu ini?” “Dah basuh baju?” "Ada air tak kt blok hari ini??

Adalah antara soalan-soalan yang sering kita tanya pada kenalan sahabat handai saudara mara kita yang kita temui, yang selalunya jarang kita kaitkan dengan akhirat. Paling tidak pun jawapan yang diberi, terselitlah sedikit ‘bau’ dan kaitan akhiratnya :

“Alhamdulillah, sihat..”,
“Alhamdulillah, business boleh tahanlah sikit…”,
“Alhamdulillah, dah siap, atau insyaAllah, kejap lagi siap…”

Mujurlah dikaitkan juga ucapan Alhamdulillah dan InsyaAllah tu, tapi jarang-jarang sekali kita directly bertanya atau ditanya dengan soalan-soalan seperti;

“Apa khabar iman hari ni?”,
“Macamana amal jariah hari ni, dah buat?”,
“Dah siap ngaji Quran hari ni?”,
“Dah infaq/sedeqah untuk hari ini?”….

Astaghfirullahal ‘azhim3x…itulah lemahnya kita manusia!! Dunia terlalu menyesak dalam minda dan kalbu kita, sehingga kita hanya dapat ingat akhirat pada lima waktu solat kita sahaja. Itu pun mujurlah ada lima waktu solat…bagi yang tak endah solat? Bayangkanlah…Nau’zubillah…

Kadang-kadang bukan tak terfikir nak tanya soalan-soalan tu, tapi kita terus terpedaya dengan tipu daya syaitan yang membisikkan ;

“Hah, riya’ nanti tu, baik diam, jangan nunjuk-nunjuk..”
“Nanti orang kata nak tunjuk alim la pulak…baik tanya soalan lain!”
“Ustaz ustazah pun tak tanya macam tu, kita nak tunjuk lagak pulak?”

Akhirnya kita hilang kesempatan untuk memperingati sahabat dan kenalan kita megenai kehidupan kita dan mereka yang akan kekal abadi di akhirat esok.. Allahurabbi..

Seharusnya kehidupan ini diseimbangkan antara dunia dan akhirat tanpa lalai walaupun dalam seminit..


Sesungguhnya mereka seperti ini telah disebutkan oleh Allah SWT yang bermaksud, "Dan bersabarlah kamu bersama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi hari dan senja hari dengan mengharapkan keredaan-Nya; dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya telah Kami lalaikan dari mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melewati batasnya ." [Surah al-Khafi : 28]

Sebagai seorang Muslim yang akan dibangkitkan pada hari kiamat kelak perlu mempersiapkan diri untuk mendapat kecintaan yang hakiki di akhirat nanti. Tidak dinafikan, kehidupan di dunia juga penting.. pentingnya belajar bersungguh-sungguh, pentingnya bekerja dengan tekun, dan perlunya melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang diadakan dalam mendidik diri supaya menjadi seorang insan yang aktif, multiskill,hebat dan memberi manfaat kepada agama, bangsa dan negara.. Memang benar, kehidupan di dunia juga perlu dititikberatkan bagi membawa satu imej yang hebat di mata-mata musuh Islam dan di sinilah pentingnya ilmu itu di mana akal fikiran dapat membuat pilihan yang terbaik. InsyaAllah~

Itulah yang dinamakan keseimbangan antara kehendak dunia dan keperluan akhirat. Namun, ramai yang pada hari ini apabila sudah menemui kejayaan di dunia akan melupakan kehidupan selepas kematian nanti. Ketika itulah segala amalan di dunia akan diambil kira. Segenap 'sen' harta akan dihisap sama ada digunakan ke jalan Allah SWT ataupun segala kemewahan itulah yang melalaikan hamba-Nya ini..

Jom topup iman! Jom topup ibadah! Jom sama2 berubah menjadi hamba terbaik di sisi ALLAH SWT.,

~tingkatkan prestasi,.mantapkan iman~

No comments:

Post a Comment